fbpx

Split unit airco zelf installeren?

Ontdek hoe Koelblok u tijd en geld bespaart!

Lees dit blog en verken duurzame opties voor koeling en verwarming

Woonkamer "airco inclusief montage" "airco inclusief installatie" "airco offerte aanvragen" "airco kosten" "airco kopen"

Split unit airco zelf installeren: wat zijn de regels?

Een Split unit Airco zelf installeren? Dan is het belangrijk om te weten wat de regels zijn voor een en die hieraan verbonden zijn en welke airco mag je zelf installeren? Zo mag je een airco met minder dan drie kilo aan koelmiddel zelf voor monteren, maar niet het in gebruik stellen. Dit mag alleen door een professioneel bedrijf met een STEK-certificering gebeuren.

Als je toch hebt besloten om de split unit airco zelf te installeren, dan is het aan te raden om dit te bespreken met een STEK-erkend bedrijf en het ingebruiksstelling door hen te laten uitvoeren. Houd in gedachten dat het monteren van airconditioning systemen specifieke kennis en ervaring vereist en dat het volgens geldende richtlijnen moet gebeuren. Kijk ook op de website van

Je kunt wel de voorbereidende werkzaamheden doen voor de montage van je airconditioner, zoals het maken van een gat in de muur voor de leidingen. Een gecertificeerde STEK-specialist komt vervolgens de  koelleidingen aansluiten en de gevraagde handelingen uitvoeren. Mocht je een voor gevulde airconditioner aan schaffen en deze zelf in gebruik stellen , dan kan het zijn dat het systeem gaat lekken. De wet verbiedt het in gebruik in stellen van een Warmte pomp als je dit zelf doet zonder vergunning. Ga naar Stek.nl voor meer informatie over regel en wetgeving. Het is belangrijk om voldoende informatie te bechikken voor dat u een handeling uitvoert met wat betreft koelmiddelen

Airco split unit installeren

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een airco split unit gaat installeren. Zo is het belangrijk om goed te bepalen waar je de binnen- en buitenunit wilt plaatsen. Houd in gedachten dat het hier gaat om de 5 meter doe het zelf pakket. De buitenunit kun je ophangen aan de muur met behulp van de bijgeleverde wandbeugels, of op de grond plaatsen op rubber blokken.

Zorg ervoor dat de buitenunit op een plek staat waar voldoende lucht aangezogen kan worden en dat het apparaat niet wegwaait of trillingen veroorzaakt. Het is ook aan te raden om de installatie met minimaal twee personen te doen, aangezien de buitenunit behoorlijk zwaar is. Houd rekening met deze punten als je een airconditioner gaat monteren.

Split unit airconditioner monteren

Na het plaatsen van de buiten- en binnenunit, kun je doorgaan met het aanbrengen van de leidingen. Zorg ervoor dat de binnenunit waterpas staat terwijl je de leidingen aanlegt. Volg vervolgens de stappen in de handleiding om de leidingen op de juiste manier te bevestigen. Houd er rekening mee dat je een gat in de muur moet boren om de condens vloeistof van de binnenunit naar de buitenunit te laten stromen. Zorg ervoor dat de leidingen goed vastzitten vanuit de binnen- en buitenkant. Tot slot zal de airco gevuld moeten worden met koelmiddel, wat door een gecertificeerd bedrijf gedaan moet worden omdat het bij wet verboden is om dit zelf te doen zonder het stek gecertificeerd te zijn.

Ontvang gratis een Airco inclusief montage offerte en start je project vandaag!

Airco Knipperende lampjes airco leiding vervangen airco leiding geknikt Airco verwarmt niet meer Airco koelt niet meer
Split unit airco zelf installeren?

Hoe werkt een airco split unit?

Een airco split unit heeft een werking techniek die vergelijkbaar is met die van een warmtepomp. Met een unit split kun je een ruimte zowel koelen als verwarmen. De airconditioner koelt door warme lucht uit de ruimte te verwijderen en af te voeren via de buitenunit. De opgezogen warme lucht wordt in de binnenunit opgezogen en naar de warmtewisselaar geleid. De warmtewisselaar bevat koelvloeistof met een hoge en lage temperaturen. Wanneer de opgezogen warme lucht in contact komt met de warmtewisselaar, wordt deze gekoeld

Wat zijn de voordelen van een airconditioner?

Overweeg jij om een nieuwe split unit airco te kopen? airconditioners zijn ideale apparaten voor wie op zoek is naar een multifunctionele oplossing. Bovendien zijn onze de meeste airconditioner zeer energiezuinig, met een efficiëntieklasse van A++ / A+++  Ben je twijfelachtig over welke airco het beste past bij jouw ruimte? Hieronder hebben we de voordelen van een airco op een rijtje gezet:

  • Energiezuinigheid
  • Lange levensduur
  • Vermogen om zowel te koelen als te verwarmen
  • Luchtzuivering
  • Compacte formaat en mooi design
  • Weinig geluid voor een goede nachtrust.

Welke airconditioners heeft koelblok.nl in de aanbieding?

voor de voorgevulde split airco zelf installeren hebben we 4 verschillende airco’s beschikbaar in de aanbieding: de 2,5 kW,3,5kW, de 5,0kW en de duo split. De Kw’s geven de koelcapaciteit aan van de airco. De duo split bestaat uit 1 buitenunit en 2 binnenunits, wat betekent dat je met 2 verschillende ruimtes tegelijk kunt koelen, zoals 2 slaapkamers met één buitenunit. Als je vragen hebt over de mogelijkheden voor jouw ruimte, neem dan contact op met koelblok via +31850605991

Split unit airco zelf installeren?

mag ik een airco zelf installeren?

Voormontage is wel toegestaan, maar we raden het af vanwege het risico op verkeerd uitgevoerde montages en daarmee extra kosten voor de klant. We hebben vaak genoeg ervaren dat voormontage opnieuw moet worden uitgevoerd vanwege gebrek aan deskundige kennis. Het installeren van airco vereist specifieke kennis en ervaring en moet volgens de geldende richtlijnen gebeuren. Laat daarom uw airco liever door een gecertificeerde en ervaren monteur installeren, zodat u zonder zorgen kunt genieten van een optimaal werkend airco. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Mag ik een airco zelf in gebruik stellen?

De ingebruikstelling van een airco moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde en ervaren monteur. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het airconditioning systeem op de juiste manier wordt geïnstalleerd en dat deze veilig en efficiënt functioneert. Als de airco niet op de juiste manier wordt in gebruik gesteld, kan dit leiden tot problemen met de werking van het systeem en kan het ook leiden tot het vervallen van de garantie als blijkt dat eventuele schade aan het systeem het gevolg is van foutieve installatie. Het is daarom het beste om de ingebruikstelling van de airco uit te laten voeren door een gecertificeerde monteur om te genieten van een optimaal werkend airco systeem zonder zorgen.

Waarom mag je een airco niet in gebruik stellen?

In Europa en veel andere landen is het verboden om een airco zelf in gebruik te stellen vanwege wetgeving rondom de installatie van koelmiddelen. Dit is bedoeld om te voorkomen dat koelmiddelen in het milieu terechtkomen, wat schadelijk kan zijn voor het milieu en daarnaast vervalt je garantie.

Uw split unit airco laten onderhouden?

Airco zelf repareren

Koelblok is specialist in onderhoud aan airconditioners en is volgens de CFK wetgeving Stek gecertificeerd. Hierdoor heeft u de garantie dat onderhoud en modificaties volgens de huidige wetgeving worden uitgevoerd. Bent u benieuwd naar de tarieven en mogelijkheden van koelblok? Neem dan contact op door onderstaand formulier in te vullen of neem telefonisch contact op via  +31850605991

Technische mankementen kunnen ook leiden tot uitval van de airco. Laat de airco controleren door een erkende vakman. Schakel de airco uit en neem contact op om een afspraak te maken met Koelblok Airconditioning. Wij staan altijd voor je klaar met wat betreft airconditioning, installaties en advies.

Repareren of vervangen?

of je hebt andere problemen met  je airco twijfelt of je de airco moet laten repareren of vervangen, is het aan te raden om een professioneel bedrijf in te schakelen om het te laten inspecteren. Als de airco helemaal niet meer werkt, is vervanging onvermijdelijk. Maar als de kosten voor de reparatie te hoog zijn, kan vervanging soms de meest economische optie zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat je airco regelmatig moet laten onderhouden om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat het systeem op zijn best blijft presteren. Als je wilt weten wat de kosten zijn voor het vervangen van je airco, kun je een offerte aanvragen bij ons, voor advies en kosten.

Onze partners

zijn bedrijven waarmee we krachten bundelen, kennis en ervaringen delen en samenwerken. Door jarenlange ervaring hebben we deskundigheid opgebouwd op het gebied van montage, plaatsing en advies voor particulieren en bedrijven. We zijn partners met de grootste leveranciers in Nederland, waaronder Mitsubishi Electric, Mitsubishi Industries, LG en Daikin. We werken ook succesvol samen met bedrijven, instellingen en organisaties uit het bedrijfsleven.

Ik wil een airco monteur worden!

Heb je interesse om als airco monteur aan de slag te gaan? en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in de koeltechniek? Wil je je verdiepen in de werking van airconditioning-systemen en deze installeren en onderhouden bij particulieren en bedrijven? Dan is de opleiding tot airco monteur wellicht iets voor jou!

Als airco monteur ben je verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van airconditioning-systemen. Je adviseert klanten over de juiste airco voor hun woning of bedrijfspand en zorgt ervoor dat deze optimaal functioneert. Daarnaast houd je je bezig met het bepalen van eventuele problemen en het verhelpen hiervan.

Om airco monteur te worden, is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt en dat je goed kunt werken met gereedschap. Daarnaast is het handig als je communicatief vaardig bent, zodat je klanten goed kunt adviseren en informeren.

Ben je enthousiast geworden en wil je je verder verdiepen in de wereld van een airco monteur? Meld je dan aan bij koelblok.nl 

Ontvang gratis een Airco inclusief montage offerte en start je project vandaag!

Een vakspecialist vind je bij koelblok

De laatste aanvraag was 16 minuten geleden

Er waren vandaag 21 offerteaanvragen

Ruim 25 Duizend mensen gingen je voor

De gegevens in je offerteaanvraag zijn SSL beveiligd

Meer dan 16 jaar ervaring

zakelijke branche ervaringen

Toonaangevende bedrijven en overheidsinstellingen gingen u voor

Postcode - Huisnummer | Offerte pagina Koelblok 01-01-2023

Gratis en vrijblijvend

Offerte pagina Koelblok 01-01-2023