fbpx

Mijn Airco stinkt 

Ontdek hoe Koelblok u tijd en geld bespaart!

Lees dit blog en verken duurzame opties voor koeling en verwarming

Woonkamer "airco inclusief montage" "airco inclusief installatie" "airco offerte aanvragen" "airco kosten" "airco kopen"

Mijn Airco stinkt Waarom?

Split airco valt uit split unit
mijn airco stinkt

Zodra de zomer arriveert en de temperaturen stijgen, is het tijd om de airconditioning te gebruiken. Maar wat als er een vieze geur in huis verschijnt? Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben, maar er zijn ook oplossingen. Lees snel verder voor onze handige tips om te voorkomen dat je aircosysteem een geur afgeeft.

Help mijn airco stinkt Controleer de onderhoudsstatus

Hebt u de split unit recent laten onderhouden? Tijdens het onderhoud worden onder andere de filters gecontroleerd en gereinigd en de lekbak geschoond. Vaak is de lekbak de boosdoener. Deze vangt condens en vocht op, wat kan leiden tot de vorming van schimmels die de airco laten stinken. Het is aan te raden om de airconditioner minstens één keer per jaar te laten onderhouden om dit vervelende probleem te voorkomen.

Laat de aansluiting van de airco controleren

Het is belangrijk dat de split unit goed is aangesloten. De airconditioner zuigt buitenlucht aan, brengt deze naar de gewenste temperatuur en blaast de gekoelde lucht de kamer in. Als de airco lucht aanzuigt uit bijvoorbeeld de kruipruimte, kan dit de oorzaak zijn van stank. Dit gebeurt vooral als de afvoer in deze ruimte niet is voorzien van een waterslot of terugslagklep. Neem contact op met onze KlimaatExperts om de aansluiting van de airco te laten controleren.

Laat de airco controleren

Als u de airco regelmatig laat onderhouden en deze goed is aangesloten, maar de airco blijft stank veroorzaken, kan het probleem ook worden veroorzaakt door technische mankementen. Laat de split unit controleren op technische problemen en neem contact op om een afspraak te maken. Wij zullen het probleem voor u oplossen.

Ophoping van stof in je binnentoestel

Verwijder stof van het binnentoestel van je split unit om vieze geuren te voorkomen. Open het binnentoestel en stofzuig de filters en de binnenkant van het apparaat. Dit kan eenvoudig opgelost worden als je de airconditioner lange tijd niet hebt gebruikt.

Een schimmel op de airconditioner verdamper van je binnenunit

Een schimmel op de verdamper van split unit kan een slechte geur veroorzaken. Dit komt door de condens op leidingen die samen met stof een vochtige omgeving creëren waarin bacteriën en schimmels kunnen groeien. Maak de verdamper schoon om dit op te lossen, of vraag specialist om of advies.

De afvoerleiding van de condens is verstopt

Mijn airco stinkt door een Verstopte afvoerleiding voor condenswater
Een verstopte afvoerleiding voor condens kan de oorzaak zijn van vieze geurtjes die je split unit uitstoot. Dit gebeurt wanneer er vuil en onzuiverheden in het systeem achterblijven en zich ophopen in de afvoerbuis. Om dit op te lossen, kun je de afvoerleiding zelf ontstoppen als je handig bent, of een specialist inschakelen om het vuil en het condenswater te verwijderen en de leiding te reinigen en ontsmetten. Zo voorkom je dat er in de toekomst weer schimmel ontstaat.

Mijn airco stinkt | Hoe voorkom je dat je afvoerleiding voor condens verstopt raakt?

Er zijn een paar manieren om te vermijden dat de afvoerleiding voor condens van je airconditioner verstopt raakt:

  • Zorg ervoor dat je airco regelmatig onderhouden wordt door een specialist. Zo hou je het systeem schoon en zorg je ervoor dat alles goed werkt.
  • Gebruik kwalitatieve filters en vervang ze regelmatig. Zo voorkom je stofophoping en verminder je het risico op schimmel- en bacteriegroei.
  • Overweeg het gebruik van een UV-luchtreiniger. Deze toestellen zijn effectief in het bestrijden van bacteriën en kunnen nuttig zijn voor mensen met astma of een verzwakt immuunsysteem.
Vies geur komt uit mijn airco / voorkomen is beter dan genezen

Mijn airco stinkt  en waardoor kan er stank ontstaan bij een airconditioner installatie? Hoe voorkom je een vieze geur van je airco?

Het is beter om een vieze geur van je airco te voorkomen dan om hem later te moeten verhelpen. Zo kun je ervoor zorgen dat je airco lekker blijft ruiken:

  • Laat regelmatig een specialist een grondig onderhoud van je airco-installatie uitvoeren, bijvoorbeeld voor het zomerseizoen begint.
  • Gebruik kwalitatieve filters en vervang ze op tijd. Zo hou je je systeem schoon en voorkom je stofophoping die kan leiden tot schimmel- of bacteriëngroei.
  • Overweeg om een UV-luchtreiniger aan te schaffen. Deze toestellen worden al lange tijd gebruikt in ziekenhuizen en zijn ook geschikt voor gebruik in woningen. Ze bieden goede bescherming tegen bacteriën en zijn handig voor mensen met astma of een verzwakt immuunsysteem.

Mijn airco stinkt | Wat kost airco reinigen? Als je deze stappen hebt gevolgd en het probleem nog steeds niet is opgelost, kan het zijn dat er een ander probleem is met de airconditioning. In dat geval is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Wij kunnen dit probleem voor u oplossen. Een oude, slecht onderhouden of niet correct geïnstalleerde airco kan een storend geluid maken. Dit kan ook komen door een defect onderdeel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project

Ontvang gratis een Airco inclusief montage offerte en start je project vandaag!

Mijn Airco stinkt | Laat de airco door een professional controleren.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een airco kan stinken, ook op technisch gebied. Bekende technische oorzaken zijn problemen met de waterpomp, de motor of de compressor. Als u de bovenstaande stappen hebt geprobeerd en vieze geuren blijven aanhouden, neem dan contact op met ons. Wij kunnen het probleem voor u oplossen.

Het is belangrijk om te onthouden dat je airconditioner regelmatig moet laten onderhouden om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat het systeem op zijn best blijft presteren. Als je wilt weten wat de kosten zijn voor het vervangen van je airco, kun je een offerte aanvragen bij ons, voor advies en kosten.

Onze partners zijn bedrijven waarmee we krachten bundelen, kennis en ervaringen delen en samenwerken. Door jarenlange ervaring hebben we deskundigheid opgebouwd op het gebied van montage, plaatsing en advies voor particulieren en bedrijven. We zijn partners met de grootste leveranciers in Nederland, waaronder Mitsubishi Electric, Mitsubishi Industries, LG en Daikin. We werken ook succesvol samen met bedrijven, instellingen en organisaties uit het bedrijfsleven.

Technische situaties

Voor het oplossen van technische problemen met je airconditioning, is het aan te raden om contact op te nemen met een erkend servicebedrijf. Dit zal je helpen om het probleem snel en efficiënt op te lossen.

Dit artikel is ook relevant voor
Mijn Airco stinkt | airco stinkt huis | airco stinkt naar rotte eieren | nieuwe airco stinkt | airco stinkt bij verwarmen

Een vakspecialist vind je bij koelblok

De laatste aanvraag was 16 minuten geleden

Er waren vandaag 21 offerteaanvragen

Ruim 25 Duizend mensen gingen je voor

De gegevens in je offerteaanvraag zijn SSL beveiligd

Meer dan 16 jaar ervaring

zakelijke branche ervaringen

Toonaangevende bedrijven en overheidsinstellingen gingen u voor

Postcode - Huisnummer | Offerte pagina Koelblok 01-01-2023

Gratis en vrijblijvend

Offerte pagina Koelblok 01-01-2023